fbpx

Prednosti sa slušnim aparatima

PREDNOSTI SA SLUŠNIM APARATIMA

Prema nedavnoj studiji, osobe oštećenog sluha koji odaberu da čuju bolje pomoću slušnih aparata, kažu da je ta odluka donela značajna poboljšanja u mnogim oblastima njihovih života.
Od boljih odnosa kod kuće do veće samostalnosti u društvenom okruženju, studija na preko 2000 odraslih osoba sa oštećenim sluhom je nedvosmisleno pokazala da slušni aparati unapređuju življenje.*
Studija koja je takođe obuhvatila i ispitivanje 2090 bliskih članova porodice i prijatelja ispitanika sa oštećenim sluhom, utvrdila je da odrasli od 50 i više godina sa netretiranim gubitkom sluha imaju veće šanse da pate od depresije, anksioznosti i paranoje. Kod njih je takođe i manje izgledno da učestvuju u organizovanim društvenim aktivnostima.

Među ispitanicima u istoj studiji koji su korisnici slušnih aparata, učestalost pojavljivanja depresije, anksioznosti i paranoje je za 50% manja nego kod onih koji nisu korisnici slušnih aparata. Tvrdnje da se „ljudi ljute na mene bez ikakvog razloga“ pojavljivale su se upola ređe kod korisnika slušnih aparata.

*Studija je sprovedena u SAD pod nazivom „Posledice netretiranog oštećenja sluha kod starijih osoba“

Zakažite probu