fbpx

BOLJI SLUH

VAŠ KORAK PO KORAK PLAN

Sigurno ste do sada bolje informisani i spremni da prepoznate vaše probleme sa sluhom.

Sada ste možda više motivisani da preduzmete sledeći korak. Što duže čekate problem postaje sve teži:

Lako prilagođavanje slušnim aparatima vremenom se otežava jer više niste naviknuti na normalne zvukove – mozak jednostavno zaboravlja kako je to čuti.
Vaše emocionalno i fizičko stanje može biti dodatno oslabljeno.
Da bi vas proveli kroz sledeće korake, u nastavku dajemo pregled aktivnosti koje treba da planirate i da uzmete u razmatranje:

1. Zakažite pregled testiranja sluha
To može da uradi audiolog, otorinolaringolog, surdoaudiolog ili specijalista za slušne aparate.
Prvo će vam biti pregledani ušni kanali zbog eventualnih fizičkih problema kao što su preterano nagomilavanje cerumena, infekcije ili izrasline. Dobićete preporuke ukoliko su neophodne dalje dijagnostičke procedure. Test sluha se vrši da bi se utvrdila sposobnost prepoznavanja zvukova različitih frekvencija. Ceo pregled može trajati oko sat vremena, potpuno je bezbolan i pomoći će vašem specijalisti za slušne aparate da pronađe rešenje koje odgovara vašim potrebama.

Nemojte se ustručavati da postavljate pitanja i pokušajte da budete što više opušteni. Što više vaš specijalista za slušne aparate zna o vama, to će više biti u mogućnosti da vam pomogne.

2. Izaberite vaše slušne aparate
U zavisnosti od rezultata testa, vaš specijalista za slušne aparate će Vam preporučiti slušne aparate koji najbolje odgovaraju vašem sluhu i vašim ličnim potrebama. Slobodno napravite svoje istraživanje ponuđenih rešenja.
Možda ćete želeti da proverite da li i koji deo troškova će pokriti vaše zdravstveno osiguranje.

Vaš specijalista za slušne aparate zna šta vam najbolje odgovara ali konačna odluka je na vama.

3. Uradite otisak uha
Ako ste se odlučili za slušne aparate po meri vašeg uha (kanalne aparate) ili zaušne aparate (BTE) uradiće se otisak konture vašeg uha. Ovo ne morate raditi za mini zaušne aparate (mini BTE) i one sa risiverom u kanalu (RIC) koji imaju otvoreni koncept podešavanja (fitinga), osim u slučaju kada se pravi mikrooliva. Otisak vašeg uva će biti poslat u laboratoriju gde se prave kanalni slušni aparati i individualni umetci (olive po meri) za zaušne aparate.

4. Planirajte podešavanje vaših aparata
Vaš sledeći susret sa specijalistom za slušne aparate će biti zbog optimalnog podešavanja slušnih aparata. Podešavanja se rade preko računara, na osnovu audiograma i vaših ličnih zapažanja. Vaš specijalista za slušne aparate će vas naučiti kako da rukujete sa slušnim aparatima i kako da ih najbolje koristite u različitim sredinama. Isto tako, uvežbaćete kako da stavljate i skidate slušne aparate, da ih čistite i vodite brigu o njima.

5. Kontrole
Nosite slušne aparate neko vreme, u vašem svakodnevnom okruženju. Možda ćete želeti da vodite dnevnik i zabeležite utiske o zvukovima koje čujete. Na osnovu toga kako čujete u svom svakodnevnom okruženju, vaš specijalista za slušne aparate može uraditi dodatno podešavanje vaših slušnih aparata, ukoliko je to potrebno.

6. Naučite da ponovo uživate u zvuku
Učenje slušanja sa slušnim aparatima, na početku, zahteva dosta vremena i strpljenja. Moraćete da naučite da zanemarite neželjene zvukove, kao što ste radili i pri normalnom slušanju. Isto tako, važno je da budete realni, ne možete očekivati da 100% čujete u svakoj situaciji.

Želimo vam sreću i samopouzdanje na putu ka boljem sluhu, i ako vam na tom putu bude trebala dodatna pomoć, mi ćemo biti uvek uz vas. Kontaktirajte nas direktno ili putem našeg web sajta.

KOLIKO KOŠTAJU SLUŠNI APARATI?

Na ovo pitanje se obično daje odgovor u smislu da se cene slušnih aparata kreću od oko 350 EUR pa do preko 2000 EUR. Ovde se naravno misli u dinarskoj protivvrednosti i cena je po jednom slušnom aparatu, što praktično znači da za dva aparata treba odvojiti duplo više.

Međutim ovakav odgovor je nepotpun ako ostane nerazjašnjeno zašto postoji ovako veliki raspon cena. Da ne bi bilo nedoumice pri izboru, naši slušni aparati su klasifikovani po nivoima tehnologije koja je implementirana u njima.

Što je viši nivo tehnologije viša je i cena slušnih aparata. Ali opet, ako nije jasno šta se dobija višim nivoom tehnologije ostaje nedovoljno jasno zašto izdvajati više novca za neko skuplje rešenje.

Naš posao je da prilikom nabavke slušnih aparata nađete optimalno rešenje koje će zadovoljiti vaše slušne potrebe, stil života, estetske zahteve i finansijske mogućnosti.

Mi ćemo vam takvo rešenje prezentovati i dokazati da funkcioniše u vašem slučaju. A na kom nivou tehnologije će biti – stvar je usaglašavanja gore pomenutih faktora.

Ono što vam možemo garantovati – jeste da ćete biti zadovoljni i da ćete optimalno rešiti problem sa sluhom.

KOLIKO TRAJU SLUŠNI APARATI?
Odgovor na ovo pitanje uslovljen je:

Željom korisnika da ima slušne aparate novije generacije i time sofisticiranije tehnologije.
Mogućim značajnijim promenama stepena oštećenja sluha i slušnih potreba.
Finansijskim mogućnostima.
Uzimajući u obzir pomenute faktore optimalna obnova slušnih aparata je na 3 – 5 godina. Na otprilike 2 do 3 godine dolazi do značajnijih pomaka u razvoju tehnologije, a po pravilniku RZZO osiguranici koji imaju pravo na slušni aparat, to pravo mnogu ponovo ostvariti svake sedme godine.

Tehnički gledano, uz odgovarajuće održavanje i eventualno servisiranje, slušni aparati mogu trajati i mnogo duže, ali pošto njihova funkcionalnost vremenom može biti relativizovana pomenutim faktorima, preporučuje se njihova zamena po isteku 5 godina.

SLUŠNI APARAT JE MEDICINSKO SREDSTVO

Slušni aparati se ne proizvode u Srbiji i svi uređaji koji su dostupni na našem tržištu su iz uvoza.

Da bi ste bili sigurni šta dobijate prilikom nabavke slušnih aparata trebate znati sledeće:

Zakonom o lekovima i medicinskim sredstvima je precizno definisano šta je sve potrebno da se neki model slušnog aparata može distribuirati u Srbiji.

Osnovno je da model slušnog aparata mora biti registrovan u Agenciji za lekove i medicinska sredstva. Na taj način bi se trebalo sprečiti pojavljivanje sličnih proizvoda koji nisu zadovoljavajućeg kvaliteta ili po funkcionalnosti nisu slušni aparati, ali se reklamiraju za upotrebu kod oštećenja sluha. Takvi uređaji mogu direktno dodatno oštetiti sluh, a tako prouzrokovano oštećenje sluha je trajno.

Nažalost, veoma često smo svedoci situacija da ljudi kupuju tkz. Super uva i slične amplifikatore (pojačavače zvuka), pre svega zato što su jeftini, ali posle nekog vremena uviđaju da problem nije rešen.

Takođe u slušnim centrima možete proveriti da li je slušni aparat koji dobijate registrovan kao medicinsko sredstvo ili to možete uraditi direktno na sajtu
Agencije za lekove i medicinska sredstva: http://www.alims.gov.rs/

KAKO OSTVARITI PRAVO NA SLUŠNI APARAT?

U našim slušnim centrima, a posle testiranja sluha, biće vam odmah razjašnjeno da li imate ili ne pravo na slušni aparat kao osiguranik RZZO.

Ukoliko veličina vašeg oštećenja sluha ispunjava kriterijume navedene u pravilniku RZZO, potrebno je uraditi sledeće:

Uzeti uput od svog izabranog lekara za ORL specijalistički pregled radi dobijanja slušnog aparata.
Otići na pregled kod ORL lekara (specijaliste).
ORL specijalista vas dalje prosledjuje kod Audiologa (subspecijaliste) gde će vam biti prepisan nalog za slušni aparat.
Sa nalogom za slušni aparat dolazite kod nas kako bi izvršili probe i dobili potvrdu o istom.
Nalog i potvrdu koju ste dobili od nas predajete na komisiju u nadležnu filijalu Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje (RZZO).
Po overi naloga dolazite u slušni centar radi podešavanja i izdavanja slušnog aparata.
NAPOMENE:

RZZO ima zaključene ugovore o isporuci slušnih aparata sa više dobavljača koji su u Srbiji distributeri nekog od stranih proizvođača. U filijali RZZO (socijalnom) reći vam da odaberete neku od firmi sa spiska koji se obično nalazi na oglasnoj tabli.
Pošto overen nalog za slušni aparat važi 3 meseca, vaše je pravo da u tom periodu isprobate slušne aparate kod različitih distributera i da budete sigurni da ste napravili pravi izbor.
Nadamo se da će vaš izbor, kao provereno i sigurno rešenje koje koristi najveći broj osoba sa oštećenim sluhom širom sveta, biti naši slušni aparati.

VAŽEĆI PRAVILNIK RZZO

Uzrast do 18 godina (deca)

Oštećenje sluha: Trajni gubitak sluha preko 40dB koje obuhvata najmanje dve frekvencije govornog područja 1000-4000Hz
Slušni aparat: Zaušni digitalni slušni aparat sa najmanje 4 kanala nezavisnog pojačanja i minimalno 2 programa (šifra 191 / na 2 godine).

Lica starija od 18 godina koja su u radnom odnosu

Oštećenje sluha: Trajni obostrani gubitak sluha preko 40dB do 60 dB koje obuhvata najmanje dve frekvencije govornog područja 1000-4000Hz i to ako je aparat neophodan za obavljanje poslova zanimanja po osnovu koga je lice zdravstveno osigurano.
Slušni aparat: Zaušni digitalni slušni aparat sa najmanje 2 kanala nezavisnog pojačanja (šifra 192 / na 7 godina).

Lica starija od 18 godina (koja nisu u radnom odnosu i penzioneri)

Oštećenje sluha: Trajni obostrani gubitak sluha preko 65dB koje obuhvata najmanje dve frekvencije govornog područja 1000-4000Hz
Slušni aparat: Zaušni digitalni slušni aparat sa najmanje 2 kanala nezavisnog pojačanja (šifra 192 / na 7 godina).

Postupak propisivanja:

Prepisuje lekar subspecijalista audiolog
Odobrava lekarska komisija u filijali RZZO
Overava filijala uz izdavanje reversa
Provera funkcionalnosti u filijali do mesec dana od dana preuzimanja slušnog aparata

BOLJA REGULATIVA – PREDLOZI

Profesionalci koji rade sa slušnim aparatima i korisnici istih sigurno imaju slično mišljenje da bi zakonska regulativa u ovoj oblasti mogla biti bolja i bliža standardima koji postoje u razvijenijim zemljama. Sa druge strane ekonomska situacija ograničava mogućnosti Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje da prati te standarde.

Verujemo da je moguće naći optimalno rešenje za naše uslove koje bi dugoročno dalo sigurnost profesionalcima i korisnicima da će problem oštećenog sluha u našoj zemlji biti tretiran na zadovoljavajući način, a istovremeno dovelo do optimizacije troškova države po ovom pitanju.

Ovde imamo mogućnost da iznesemo mišljenja i ideje, koje mogu pomoći da ubuduće svima koji su zainteresovani za ovu oblast bude bolje.

MODELI SLUŠNIH APARATA

Postoji više različitih modela (vrsta) slušnih aparata, da ne pominjemo različiti dizajn i boje. Svaki aparat je dizajniran tako da se može podesiti prema slušnim potrebama svake osobe.

Opšta podela modela slušnih aparata je na one koji se nose iza uha (BTE – zaušni) i one koji se nose u uhu (ITE – u-uhu, kanalni).

zaušni aparat (BTE)
mini zaušni aparat (otvoreno podešavanje)
mini zaušni aparat (RIC risiver-u-kanalu)
kompletno-u-kanalu (CIC)
u-kanalu (CT)
u-uvu (ITE)

Primetno je da su pojedina rešenja diskretnija od drugih. Diskrecija je uglavnom bitna i to pogotovo korisnicima koji prvi put nabavljaju slušne aparate. Višegodišnji korisnici češće se opredeljuju za komfornija rešenja u smislu lakšeg korišćenja i održavanja slušnih aparata. Iz tog razloga i postoji veliki izbor modela, tako da svako može pronaći individualno rešenje kod koga odnos diskrecija/komfor ispunjava kako estetske zahteve tako i audiološke potrebe pre svega.

IZBOR JE INDIVIDUALAN

Ono što je provereno u bezbrojnim razgovorima sa osobama oštećenog sluha, jeste da oni ne traže samo slušne aparate za svoj problem. Neki traže diskreciju i stil. Drugi žele visoke perfomanse i povezivanje sa audio uređajima dok mnogi jednostavno, traže potpuni komfor u korišćenju slušnih aparata.

Iz ovih razloga i kažemo da je izbor individualan i tu treba, pored ranije pomenutih zahteva i potreba, sagledati i eventualna ograničenja (Pogledajte temu: Ograničenja i saveti). Veličina slušnog oštećenja je još uvek bitan faktor pri izboru, i mada je razvoj tehnologije u znatnoj meri umanjio bitnost ovog faktora, ipak ga treba ozbiljno uzeti u obzir prilikom izbora.

OGRANIČENJA I SAVETI

Izbor slušnih aparata može imati i određenih ograničenja, pa ih je potrebno razmotriti.

Veličina oštećenja sluha uslovljava izbor uglavnom kod najtežih oštećenja jer se tada obično ne preporučuju aparati koji se nose u uhu (kanalni). Tada su adekvatno rešenje tkz. Super Power slušni aparati. U tom slučaju kao izbor materijala za individualni umetak (olivu) preporučuje se mekši silikonski materijal.
Vrsta oštećenja sluha ima uticaja kada je oštećenje sa naglim padom visokih tonova, dok su pri tome niži tonovi očuvani. U ovom slučaju se preporučuju mini-zaušni slušni aparati sa podešavanjem otvorenog uva kojima se postiže potpuna prirodnost zvuka kako iz okruženja tako i prirodnost svoga glasa.
Oblik ušnog kanala može usloviti da, kada je kanal isuviše uzak i/ili krivudav, izbor potpuno kanalnih aparata (DIC ili CIC) bude neprimeren. Kao rešenje u ovom slučaju mogu biti ITC ili ITE aparati koji stoje više u ušnoj školjki, kao i širok opseg mini-zaušnih i standardnih zaušnih aparata.
Hronična oboljenja uha kao što su npr. gljivična i lučenje sekreta uslovljavaju izbor time da je dobro da prilikom nošenja slušnih aparata uho bude što otvorenije kako bi se unutrašnjost kanala što lakše sušila. U ovom slučaju su takođe preporuka mini-zaušni aparati višeg nivoa tehnologije koji omogućavaju otvorenije podešavanje.
Uzrast je bitan kada su u pitanju deca jer je tada korišćenje aparata koji se nose u uhu (ITE) povezano sa mogućnošću gubljenja i lomljenja tokom igre, a zbog rasta dece povećavaju se i ušni kanali pa je potrebna češća izrada novih školjki za takve aparate, čime se povećavaju troškovi korišćenja aparata. Naravno, u slučajevima kada roditelji insistiraju na ovakvim rešenjima bez obzira na pomenute rizike, mi izlazimo u susret njihovim zahtevima.
Motorika odnosno kontrolisanje sopstvenih pokreta može biti problem kod starijih ljudi i invalida. Tada su preporučljiva što klasičnija rešenja i veći zaušni aparati koji omogućavaju komforno rukovanje.
Tinnitus (zujanje, pištanje u ušima) u određenim slučajevima može biti kontrolisan pomoću slušnih aparata. Preduslov je da tinnitus bude lateralni tj. da se čuje u ušima, a ne centralni koji se čuje u glavi. Lateralni tinitus se može uspešno kontrolisati posebnim modelima slušnih aparata koji imaju poseban program za tinnitus, pa je izbor u ovom slučaju ograničen na ovu vrstu slušnih aparata.

DA LI NOSITI DVA APARATA ILI JEDAN?

Slušanje na oba uva, zove se binauralno slušanje. To nam omogućava da čujemo zvuk precizno i prirodno. Posebno u bučnim situacijama, ono nam daje osećaj ravnoteže i pravca.
Oko 80 procenata osoba koje imaju oštećen sluh imaju oštećenje sluha na oba uva. Ipak dosta ljudi nose slušni aparat samo na jednom uvu. Pojačati samo jedno uvo gde postoji obostrano oštećenje sluha može Vas staviti u nepovoljan položaj. Može Vam otežati slušanje u bučnom okruženju, razumevanje govora i može Vam otežati određivanja pravca zvuka. Rezultat svega toga je napor tokom slušanja i stvaranje zamora.

Oba uva potrebna su mozgu za tačnost zvučne informacije
Sagledavanjem kompletne slike o tome kako mi čujemo dobar je način da se razume zašto je važna binauralna amplifikacija ili nošenje dva slušna aparata.

Zvučni talasi se prikupljaju u oba uva, kanališu se kroz ušne kanale do bubne opne.
Kada zvučni talas stigne do bubne opne, on stvara vibracije koje se prenose do srednjeg uha. Svako srednje uvo, levo i desno, sadrži niz od tri male koščice: čekić, nakovanj i uzengija.
Uzengija, treća koščica u nizu direktno je povezana sa strukturom u obliku puža koja se nalazi u unutrašnjem uhu i zove se kohlea. Obe kohlee, leva i desna, pune su tečnosti a u njima se prostire na hiljade mikroskopskih dlačica.
Vibracija uzengije izaziva u kohlei pokretanje tečnosti i pokretanje dlačica. Savijanjem dlačica stvaraju se impulsi koji prolaze kroz levi i desni slušni nerv.
Slušni nervi nose signale do slušnog centra u mozgu. Mozak upoređuje informacije sa oba uha i pretvara ih u signale koje mi razumemo kao „zvuk“.
Ovo predstavlja proces kako mi čujemo u našem 3D svetu zvuka. Međutim, kada postoji obostrano oštećenje, a uradi se amplifikacija samo na jednom uvu, mozak primi samo polovinu informacija, a onda može pogrešno da protumači ono što se čuje. Ovo može takođe da dovede do nedostatka jasnoće, nemogućnosti određivanja izvora i pravca zvuka, kao i smanjenje kvaliteta zvuka. Nošenje dva slušna aparata može da nam pomogne da čujemo potpuno prirodno.

Prednosti dva slušna aparata

Godine ispitivanja i istraživanja na tom polju pokazuju prednosti binauralnog pojačanja.

Povećano razumevanje govora

Kada se upoređuje nošenje jednog slušnog aparata sa nošenjem dva slušna aparta dobije se rezultat sa čistijim govorom u normalnim situacijama slušanja. Binauralna amplifikacija isporučuje više zvukova koji su Vam potrebni, tako da Vaš mozak može bolje da obradi zvuk, čineći tako lakše i udobnije razumevanje govora u bučnom okruženju.
Poboljšan kvalitet zvuka
Kada se sluša preko dva slušna aparata umesto preko jednog, zvuk ima puniji kvalitet i bolji je osećaj ravnoteže. Korišćenjem dva slušna aparata, jačina svakog aparata može biti smanjena, pa se na taj način minimizira rizik od stvaranja distorzije i stvaranje slušnog umora koji može biti izazvan velikim pojačanjem. To čini slušanje zvuka udobnijim i prirodnijim.

Poboljšana lokalizacija

Kada se sluša sa dva slušna aparata, mozak prima zvuk sa oba uva, omogućavajući tako lakše određivanje pravca zvuka. Poznato kao lokalizacija, ova sposobnost se automatski izvršava kod normalnog sluha. Binauralnom amplifikacijom često se olakšava određivanje pravca zvuka. Lokalizacija je često važna u svakodnevnom životu, na primer treba da znate na koju stranu da se okrenete kada neko izgovara Vaše ime ili da kažete sa koje strane dolazi saobraćaj.
Prednost najnovije tehnologije
Nošenjem dva slušna aparata sa najnovijom tehnologijom korisnije je nego ikad. Sistemi direkcionih mikrofona, automatska kontrola jačine zvuka i glasa, redukcija buke itd., svi zajedno poboljšavaju razumevanje u različitim situacijama koje su svakodnevno prisutne.

Isprobajte i napravite razliku

Popričajte sa specijalistom za slušne aparata da biste utvrdili da li Vam je neophodna binauralna amplifikacija. On ili ona mogu da Vas upute u izbor najadekvatnijih slušnih aparata za Vaš tip i stepen oštećenja. Napravite razliku kada nosite jedan aparat i kada nosite dva aparata u različitim situacijama. Obratite pažnju na razlike:

U kvalitetu zvuka
U jasnoći govora
U Vašoj sposobnosti da razumete razgovor u nekoj grupi ili bučnom okruženju
U nivou komfora dok slušate
U Vašoj sposobnosti da locirate izvor i pravac zvuka
U osećaj uravnotežnog sluha
Razgovarajte sa Vašim specijalistom za slušne aparate oko slušanja i nošenja dva slušna aparata…. dva uva su uvek bolja od jednog.

PODEŠAVANJE APARATA I PRVA KONTROLA

Vaš audiogram i vaši komentari koliko dobro čujete u različitim slušnim okruženjima pomažu u određivanju optimalnog podešavanja vaših slušnih aparata. Vaš specijalista za slušne aparate ispituje koliko Vi dobro čujete sa aparatima da bi ih podesio. On ili ona će vas naučiti kako da koristite slušne aparate i kako da najbolje čujete u različitim situacijama. Takođe će vas posavetovati kako da komunicirate dok nosite slušne aparate, pomoćiće vam da uvežbate stavljnje i skidanje slušnih aparata i uputiti vas kako da čistite i održavate slušne aparate kao i kako se pravilno rukuje sa baterijama.

Uobičajeno je da posle nekoliko dana nošenja dođete na kontrolni pregled. Vi treba da nosite vaše nove slušne aparate nekoliko dana u uobičajenim okruženjima. Možete i da vodite dnevnik da biste zabeležili utiske o zvukovima koje čujete. Na osnovu toga koliko ste dobro čuli u vašim svakodnevnim okruženjima, vaš specijalista za slušne aparate može da uradi dodatno podešavanje aparata, ako je to neophodno.

ODRŽAVANJE SLUŠNIH APARATA

Izbegavanje oštećenja od vlage

Najvažnija stvar koju treba da imate na umu za održavanje aparata je da se vaš slušni aparat ne treba kvasiti. Kao i svaki drugi elektronski uređaj, slušni aparat može biti oštećen vlagom.
Pošto se slušni aparati nose iza uva ili u uvu, vlaga se ne može u potpunosti izbeći. Znojiti se ili plakati svojstveno je samo ljudima. Priroda je takođe nepredvidiva, nikada ne znate kada vas može uhvatiti pljusak.

Da biste sprečili oštećenja vašeg slušnog aparata, razvijeni su specijalni sistemi za održavanje slušnih aparata, kao što su kutije za sušenje, kapsule za isušivanje, jastuče za sušenje i maramice za čišćenje.
Preporučljivo je da ostavite vaš slušni aparat u kutiju za sušenje pre nego što odete na spavanje. Treba da otvorite vrata baterije pre stavljanja u kutiju za sušenje kako bi vlaga mogla lakše da izađe iz aparata. Ako koristite punjive slušne aparate onda eCharger™ brine da se oni u isto vreme pune i suše. Jednostano stavite aparate u eCharger™ a on radi sve ostalo.
Ako vaš slušni aparat nije spolja čist, možete ga očistiti sa maramicama za čišćenje.

Čišćenje individualnog umetka (olive)

Dostupni su takođe i specijalni sistemi za čišćenje vaših oliva. Pošto na vašoj olivi nema mehaničkih delova, možete da je održavate odvojeno od vašeg slušnog aparata.
Za pravo održavanje olive koristite specijalno dizajnirane posude i kapsule.

Pošto napunite posudu vodom i stavite kapsulu, ostavite olivu u tečnosti 15-20 minuta. Takođe, ako je oliva dosta prljava, možete je ostaviti preko cele noći.
Nakon toga, izvadite olivu iz posude, isperite je tekućom vodom a potom osušite olivu peškirom kako biste otklonili vlagu. Na kraju, koristite vazdušnu pumpicu kako biste produvali cevčicu i ventilaciju na olivi, jer preostala vlaga mora biti potpuno uklonjena.
Sada možete da prikačite očišćenu individualnu olivu za slušni aparat.
Ponavljajte ovaj postupak svake nedelje ili po potrebi. Za dodatno održavanje, vaš specijalista za slušne aparate može s vremena na vreme da opere vašu olivu u ultrazvučnoj kadi.

Zakažite probu